NL

|

EN

Wat je moet weten als je SUP’s en kajaks huurt uit een verkoopautomaat

Je mobiele telefoon is de sleutel tot je locker, bewaar hem altijd buiten de locker. Je kunt hem meenemen op het water in de waterdichte tas en ons telefonisch bereiken.

SUP/kayak huren in slechts 1 minuut

Geen app en registratie nodig!

  • QR-Code Scannen
  • Online boeken
  • Selecteer datum
  • Lospaddeln

Je kunt je SUP (stand-up paddle board) of kajak reserveren op onze website heiuki.com. Het ophalen en terugbrengen hebben we opgelost in een aparte online applicatie.

Controleer het weer, de temperatuur, je kleding en de geplande route. Peddel voorzichtig, houd je omgeving en het weer in de gaten. Blijf bij twijfel aan land en stel je ervaring uit.

Veiligheid gaat boven avontuur. In winderige omstandigheden kun je het beste in een beschut gebied blijven of je tocht beginnen tegen de wind in en in het beste geval tegen de stroming in. Schat je kracht en capaciteiten goed in.

In principe geldt er een rechts voorrangsregel, steek de waterloop over via een korte route. De beroepsvaart en door de wind voortbewogen voertuigen hebben voorrang. Steek altijd over achter andere weggebruikers. Let vooral op bij havens en aanlegsteigers voor passagiersschepen. Respecteer andere watersporters en dring je rechten niet op.

Pas je kleding aan de watertemperatuur aan. Zorg voor voldoende warme kleding, wij raden droge of neopreen kleding aan tot 15°C watertemperatuur. Bescherm jezelf tegen de zon, zorg voor een drijfhulpmiddel of reddingsvest indien nodig.

Ontdek waar je mag peddelen en welke gebieden qua tijd en ruimte gesloten zijn om de natuur en het milieu te beschermen. Draag bij aan het klein houden van de ecologische voetafdruk met je gedrag op en naast het water. Blijf minstens 25 m uit de buurt van waterplanten zoals riet, biezen en waterlelies. Voorkom zwerfvuil en gooi het in de daarvoor bestemde afvalbakken op het terrein of bij je thuis. Zwerfvuil dat in het water of bij de oever drijft, zal uw aandacht op prijs stellen en weggehaald willen worden.

Je kunt het board neerleggen met de vin naar de grond, maar ga er in deze positie niet op staan. Doe de leiband (veiligheidslijn) om je enkel voordat je het water ingaat. Dit voorkomt dat je het board verliest in wind en golven.

Pas de peddel aan je lengte aan door de vergrendeling te openen en de peddel uit te schuiven tot je arm slechts lichtjes over je hoofd gebogen is (ongeveer 20 cm).

Als je de peddel in het water legt, zorg er dan voor dat de vin volledig in het water ligt en de bodem niet raakt.

Bij het aan- en van boord gaan bij aanlegsteigers en oevergebieden moet je altijd knielend peddelen en pas opstaan als het water diep genoeg is of als je voldoende afstand tot de steiger hebt. Als je knielt, ligt het zwaartepunt van je lichaam zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak; in deze positie heb je de grootste weerstand tegen omslaan.

Om op te staan plaats je beide voeten met de hielen ongeveer schouderbreedte uit elkaar op de plank ter hoogte van de draagbeugel en sta je langzaam op. Je hebt ongeveer 15 minuten nodig om aan het board en de houding te wennen.

Om vooruit te komen, steek je de peddel zo ver mogelijk in met de hoek naar voren. Breng de peddelslag omhoog naar je heupen.

Peddel aan de rechterkant om naar links te bewegen en vice versa. Als je de slag ver naar buiten leidt, wordt het effect versterkt.

Neem golven met de punt van het board eerst, dit geeft je de beste stabiliteit. Als je bent ingevallen, kun je het beste vanaf de staart naar voren kruipen naar het handvat, dan kun je verder.

Wees een echte SUP buddy en neem de regels ter harte. Communiceer en verduidelijk als je SUP-gebied ongepast wordt behandeld.

Neem gerust contact met ons op met suggesties voor verbetering. We kijken ernaar uit om ons concept verder te ontwikkelen met uw steun.